BLOG

Šta je perut i kako spriječiti nastanak peruti

 

Treba razlikovati dvije vrste peruti

Da bismo shvatili kako ovo stanje uopšte nastaje, perut moramo podijeliti u dvije kategorije – suhu perut i masnu perut.

Suha perut

Suha perut je češći tip, karakterističan po ljuspicama bijele ili sive boje. Može se pojaviti ne samo na vašem vlasištu i kosi, već i na obrvama i bradi. Korijen ovog problema je nedostatak hidratacije vlasišta, što uzrokuje da se koža počne ljuštiti.

Postoji nekoliko uzroka suhog vlasišta, poput hladnog i suhog vremena, drugih stanja kože poput psorijaze ili ekcema ili upotrebe neprikladnih proizvoda za kosu koji dehidriraju kosu i uklanjaju prirodna ulja. Korištenje mnogih komercijalnih proizvoda također može dovesti do stanja poznatog kao "kontaktni dermatitis", reakcije vaše kože na nešto iritantno u obliku osipa, često popraćenog svrbežom.

Masna perut

S druge strane, masna perut (ili seboreični dermatitis) uzrokovana je prenaseljenošću gljivice Malassezia, koja se obično nalazi na vlasištu većine odraslih osoba. Ova gljivica se hrani sebumom i njegova prenaseljenost dovodi do poremećaja kožne barijere, što može uzrokovati iritaciju vlasišta i svrbež. Oštećena koža je sklonija upali, što dovodi do većeg izlučivanja masnoće iz lojnih žlijezda kojima se Malassezia hrani. Vidljiva razlika od suhe peruti je u tome što su ljuspice veće, tamnije i teže ih je ukloniti.

Ko je skloniji nastanku peruti?

Perut ili seboreja mogu uticati na ljude svih dobnih skupina i spolova. Međutim, postoje određeni faktori rizika koji vas mogu učiniti osjetljivijima na ovu pojavu, kao što su:

  • Biti muškarac (muškarci češće imaju perut od žena)
  • Biti odrasla osoba (problemi s peruti često počinju u mladoj odrasloj dobi i nastavljaju se do srednje dobi)
  • Prekomjerni stres i/ili umor
  • Nedostatak hidratacije (problem koji se posebno odnosi na starije osobe)
  • Dijabetes i/ili pretilost
  • Hormonalne promjene

Borba protiv peruti s Revalid proizvodima

Brend Revalid nudi holistički pristup liječenju stanja vlasišta i kose, uključujući i specijaliziranu liniju proizvoda protiv peruti koja se trenutno sastoji od šampona Revalid Anti-Dandruff Shampoo i Revalid Triple Active Shampoo DS. Revalid Triple Active Shampoo DS je klinički dokazan, pažljivo pripremljen i proizveden šampon za liječenje seboreje i teške peruti. Kako? Uz upotrebu tri glavna aktivna sastojka:

  • Crinipan AD – snažna formulacija protiv peruti, posebno učinkovita protiv Malassezia gljivica.
  • Dandrilys – prirodni ekstrakt na bazi specifičnih saponina (jujubozida) izolovano iz kore Joazeiro drveta koji vraća ravnotežu u mikrobioti vlasišta i ublažava svrbež.
  • Elestab 100 HP – antimikrobno sredstvo s dugotrajnim učinkom protiv svrbeža.

Šampon donosi brzo olakšanje, zajedno sa smanjenjem seboreičnog dermatitisa (potvrdilo 80% pacijenata). S druge strane, Revalid Anti-Dandruff Shampoo učinkovito ublažava blaže slučajeve peruti. Vraća prirodnu ravnotežu vlage vlasišta i sprječava stvaranje nove peruti, što ga čini prikladnim izborom za održavanje stabiliziranog stanja nakon smanjenja peruti nakon korištenja Triple Active Shampoo DS.