BLOG

Gubitak kose: Koji su uzroci i kako ga pobijediti?

 

Razumijevanje ciklus rasta kose

Svaki folikul dlake samostalno prolazi kroz tri glavne faze ciklusa rasta kose, doprinoseći kontinuiranoj obnovi kose na vlasištu. Te se faze nazivaju anagen (faza rasta), katagen (prijelazna faza) i telogen (faza umiranja / mirovanja).

Ključne faze ciklusa rasta kose:

  • Anagena faza: Aktivan rast, u trajanju od 2-6 godina. U prosjeku, kosa raste oko 1 cm mjesečno. 85-90% kose je u ovoj fazi.
  • Katagena faza: Prijelazno razdoblje, folikul dlake se skuplja i odvaja od opskrbe krvlju.
  • Telogena faza: Završna faza, u trajanju od 2-4 mjeseca, gdje je kosa u fazi mirovanja i na kraju opada.    

Šta uzrokuje različite vrste gubitka kose?

Prosječna količina kose koju odrasla osoba izgubi u jednom danu doseže i do 100 vlasi kose. Ako broj izgubljenih dlaka prelazi ovaj prag, naziva se gubitak kose ili medicinski naziv “alopecija” – stanje kose koje karakteriše opsežan gubitak kose koji se manifestuje u različitim oblicima izazvanim različitim faktorima. Razumijevanje osnovnih uzroka je ključno za usvajanje efikasnog tretmana.

Hormonalne promjene (uključujući postporođajno razdoblje), nutritivni nedostaci, stres i određena medicinska stanja mogu pridonijeti difuznom gubitku kose, utičući na kosu na svim dijelovima vlasišta, a ne stvarajući različite ćelave mrlje. Takvi faktori mogu uzrokovati da se veliki broj folikula dlake istovremeno prebaci u telogenu fazu, što se naziva "telogeni efluvium" i dovodi do privremenog gubitka kose. U takvim slučajevima, opadanje kose obično se dešava oko tri mjeseca nakon događaja.

Genetika tada igra ključnu ulogu kod ćelavosti muškaraca i žena, kao što je u slučaju androgene alopecije. To je najčešći oblik alopecije, koji se obično odvija drugačije kod muškaraca i kod žena. Muškarci će vrlo vjerojatno doživjeti naznačenu opadajuću liniju kose i razrjeđivanje kose na tjemenu, dok bi žene mogle proći kroz postupnije difuzno razrjeđivanje kose na širem dijelu tjemena.

Drugi uzorak gubitka kose, alopecija areata, je autoimuno stanje koje uzrokuje da sistem pogrešno napadne folikule kose, što rezultira djelomičnim gubitkom kose na vlasištu, obrvama, trepavicama ili drugim dijelovima tijela.

Vratite svoju bujnu kosu uz Revalid!

Naš pristup borbi protiv gubitka kose je sveobuhvatan i ciljan, duboko razumijevajući složenost biologije kose. U srcu naše linije za gubitak kose je Redensyl, aktivni sastojak koji se nalazi u svim Revalid proizvodima namijenjenim za tretman gubitka kose. Poznat je po svojoj efikasnosti u smanjenju upale vlasišta, povećanju metabolizma, jačanju korijena kose i podsticanju rasta kose.

Naš asortiman obuhvata:

Ova kombinacija osigurava revitalizaciju vlasišta, njeguju se folikuli kose i efikasno se rješavaju svi unutrašnji faktori koji doprinose zdravlju kose. Naš holistički pristup nudi sveobuhvatno rješenje za one koji traže puniju, zdraviju i bujniju kosu.

Za muškarce Revalid Energizing Shampoo, posebno prilagođen muškim potrebama njege kose. Uključujući revitalizirajuća svojstva Redensyl-a, ovaj šampon pruža osnažujuću energiju vlasištu, povećavajući vitalnost i snagu kose.